Projekt Nadácie EPH

Gréckokatolícka eparchiálna charita Košice v roku 2019 vďaka Nadácii EPH so sídlom v Bratislave podporila viac ako tridsať  rodín, ktoré sa ocitli v krízovej situácii.  Pomoc najviac potrebovali vo forme zakúpených potravín, liekov, materiálnej pomoci.

POMOC ĽUĎOM V NÚDZI

Nadácia EPH pomáha ľuďom v nepriaznivej sociálnej situácii. V roku 2019 vyhradila pre každú diecéznu charitu sumu 10 000 eur, ktoré boli použité pre rodiny v núdzi. Na základe podaných žiadostí  o finančnú, materiálnu a potravinovú pomoc na Gréckokatolícku eparchiálnu charitu v Košiciach,   bolo pracovníkmi vybraných, preskúmaných a posúdených  viac ako 30 žiadostí od rodín, ktoré sa ocitli v zlej životnej situácii spôsobenej vážnym ochorením v rodine, stratou zamestnania, rozpadom rodiny, stratou vlastného bývania, nedostatkom finančných prostriedkov vo viacčlennej rodine. Každú rodinu vďaka Nadácii EPH bolo možné podporiť do výšky 400 eur. Finančné prostriedky boli použité na nákup potravín, liekov, bielej techniky, materiálnej pomoci.

Sme vďační nadácii EPH za poskytnuté finančné prostriedky, ktoré zmiernili ťažké situácie jednotlivých rodín a poskytli im pomoc.

Pán Ľubo má štyridsaťosem  rokov . Je vdovec a stará sa o štyri deti vo veku od päť do sedemnásť rokov. Je zamestnaný. Deťom sa snaží nahradiť milovanú matku , o ktorú sa sám počas jej choroby staral. Manželka zomrela na onkologické ochorenie. Z nadácie EPH bol rodine poskytnutý príspevok vo výške 400 Eur na zakúpenie sedacej súpravy.

Daniel má dvadsaťšesť rokov. Žije s otcom a sestrou v rodinnom dome. Rodičia sa rozviedli. Daniel má cukrovku prvého typu už od detstva. Sám potrebuje starostlivosť a finančnú podporu na liečbu. Pritom sa stará o otca , ktorý niekoľkokrát týždenne absolvuje dialýzu. Otec má päťdesiat osem rokov a potrebuje profesionálnu pomoc formou opatrovateľskej služby, čo doteraz nemá, nakoľko žijú v malom mestečku a tiež im chýbajú peniaze na zaplatenie tejto služby popri všetkých ostatných potrebných výdavkoch. Sestra má sedemnásť rokov a študuje na strednej odbornej škole. Z nadácie EPH bola rodine poskytnutá finančná čiastka vo výške 400 Eur na zakúpenie potravín a spotrebných vecí.

Pani Helena má štyridsaťsedem rokov. Manžel ju opustil pred deviatimi rokmi, odišiel do zahraničia. S rodinou má kontakt  sporadicky. Pani žije so štyrmi deťmi vo veku od desať do devätnásť rokov v náhradnom bývaní. Pracuje na dohodu, nakoľko starostlivosť o deti zaberá dosť času, aby sa mohla zamestnať na celý pracovný úväzok. Je to starostlivá matka , snaží sa viesť deti k poriadku a k vzdelaniu, aby ich život bol lepší. Z nadácie EPH bol rodine poskytnutý príspevok vo výške  400 Eur na zakúpenie potravín a materiálnej pomoci.

Pani Elena má päťdesiat štyri rokov, je invalidná dôchodkyňa. Mala operovanú chrbticu. Jej zdravotné ťažkosti pretrvávajú, a tak má problém sa zamestnať , aby si zvýšila mesačný príjem. Pani  žije so synom , ktorý je v poslednom ročníku na vysokej škole. Pani žiadala o finančný príspevok. Bol jej z nadácie EPH poskytnutý finančný príspevok na nákup postele a matracov. Veríme, že nová posteľ a matrace jej zmiernia bolesti. Výška poskytnutého príspevku bola 400 Eur.